Om Kubb-VM

Om Kubb-VM

VM i Kubb arrangeras årligen av Rone GoIK – Rone gymnastik och idrottsklubb,som är en idrottsförening på sydöstra Gotland vilken till största delen bedriver barn och ungdomsverksamhet, Föreningen har i dag ca 400 medlemmar och äger Rone IP med fotbollsplan och nybyggt klubbhus med omklädningsrum och duschar. Föreningen är också en av Gotlands absolut ledande pärksocknar.

Hur går tävlingen till?

Tävlingen är öppen för alla lag som vill vara med. Ett lag består av 6 tävlande, byten tillåtna. Lagen delas inte in i klasser, alla tävlar i samma klass. Tävlingen börjar med gruppspel följt av finalspel. Utslagna lag kan starta om i en tröstturnering kallad “Lilla VM”, också där börjar man med gruppspel och sedan finalspel. Tävlingen avgjordes från början på en tävlingsdag men är numera p.g.a. det stora deltagarantalet uppdelad på 2 dagar. 2004 deltog 168 st 6-manna lag från 11 nationer.

Hur kom VM i Kubb till?

Det hela började med att Roneborna tyckte att det skulle vara roligt om idrottsföreningen (Rone GoIK) kunde anordna en kubbturnering. Styrelsen tyckte förslaget var bra och satte sig ner att fundera ut något. Eftersom det på Gotland redan förekommer flera VM (Bräus Pärk mm) så ville inte vi vara sämre och bestämde oss för att arrangera “VM i Kubb”. Året var då 1995. Tävlingen är öppen för alla och spelas av 6-mannalag, alla blandningar av folk förekommer, killar och tjejer, unga och gamla, åldern på deltagarna brukar variera mellan 8 och 85 år.

Rapporter från tidigare år

10-års jubileum

Även detta år var det en tvådagars tävling och trots att sommaren hade varit fattig på sol o värme så var vädret bra. De lag som varit med i alla 10-årstävlingar uppmärksammades med guldhattar. 168 lag från 8 nationer var anmälda och 142 av dessa kastade på lördagen för att ta sig vidare till söndagens spel där de redan 26 seedade lagen väntade på motstånd. Nytt för i år var lilla VM även på lördagen. Våran jättekung morrade då och då och spred ett godisregn över planen. I kubbtältet kunde man titta på foton från 10 år tillbaka samt läsa lite historik från alla VM.

Världsmästare blev Sportskubb Sportsklubb från Norge. Andraplatsen togs av Mbinu Mashujaa som egentligen var det gamla laget TEAM Ekeby som hade bytt namn, trea blev Elefantbajs 2000 och fyra Korpen Nybro. I lilla VM på söndagen vann Kubbikarna och domarnas fairlplay pris gick till HaJo. Lördagens Lilla VM vanns av Lokrumme Kubb och fairplaypriset gick till DAS Kubb från England.