About the Kubb World Championship

About the Kubb World Championship

Since 1995 “VM i Kubb” (Kubb World Championship) is arranged on Rone IP (Gotland/Sweden). In 2004 there were 168 teams (of 6 members) in the competition from 11 different countries.

Kubb World Championship is open for all teams that wish to participate. A team consists of at least 6 members. The teams are not divided into different classes – one class for all. The competition is started with group heats followed by a final. Those teams that do not reach the final can start over in a consolation tournament called “Little World Championship”. The competition is held at the beginning of August every year.

Reports from earlier years (swedish only)

2004

10-års jubileum

Även detta år var det en tvådagars tävling och trots att sommaren hade varit fattig på sol o värme så var vädret bra. De lag som varit med i alla 10-årstävlingar uppmärksammades med guldhattar. 168 lag från 8 nationer var anmälda och 142 av dessa kastade på lördagen för att ta sig vidare till söndagens spel där de redan 26 seedade lagen väntade på motstånd. Nytt för i år var lilla VM även på lördagen. Våran jättekung morrade då och då och spred ett godisregn över planen. I kubbtältet kunde man titta på foton från 10 år tillbaka samt läsa lite historik från alla VM.

Världsmästare blev Sportskubb Sportsklubb från Norge. Andraplatsen togs av Mbinu Mashujaa som egentligen var det gamla laget TEAM Ekeby som hade bytt namn, trea blev Elefantbajs 2000 och fyra Korpen Nybro. I lilla VM på söndagen vann Kubbikarna och domarnas fairlplay pris gick till HaJo. Lördagens Lilla VM vanns av Lokrumme Kubb och fairplaypriset gick till DAS Kubb från England.

2003

Än en gång var vädret med oss, fredagen innan var årets varmaste dag och tävlingsdagarna var också mycket varma men som tur var så var det en lite svalkande vind. Tävlingen avgjordes på 2 dagar med kvalificeringsspel på lördagen till Moneygram locations söndagens finalspel. Söndagen började med gruppspel för de lag som kvalificerat sig på lördagen samt de lag som gått till finalspel år 2002, gruppspelet följdes sedan av vanligt finalspel. 176 lag var anmälda till årets tävling av dessa startade 164 lag, varav 12 från utlandet.

Finalen blev riktigt spännande där det ena laget Sportsklubb Sportskubb från Norge som hade stor tidspress på sig eftersom de hade en båttid att passa i Visby ändå spelade mycket lugnt och bra. Motståndarna – veteranerna TEAM Ekeby visade för första gången tydliga tecken på tävlingsnerver men lyckades ändå vinna finalen med 2-1 i set. Årets mästare blev alltså TEAM Ekeby med Sportsklubb Sportskubb som tvåa och trea blev Kubbikarna. I lilla VM vann Hemse-Rone kamratförening. Domarnas fairplaypris delades på lördagen ut till The Dutchies från Holland och på söndagen till TEAM A.C.M.E. från Göteborg.

2002

Det blev nytt deltagarrekord igen, 203 lag var anmälda och det kom 183 till start. Av dessa var 11 från utlandet, tidigare har vi bara haft 3 utlandslag totalt under alla år. Som vanligt var det bra väder och humöret på topp hos lagen. Nu är dock gränsen nådd för vad vi klarar av på en dag, finalen blev alldeles för sen och var inte klar förrän framåt 21:00 på kvällen. Men vilken final, ett helt fantastiskt spel mellan finallagen, det var spännande och en verklig uppvisning av kubbspel.

Segrade gjorde Team Ekeby med Kubbikarna som silvermedaljörer trea blev Fole/Hejnum. I lilla VM vann Gunnebo spik som också fick domarnas fairplaypris.

2001

Det regnade för ovanlighetens skull, men bara fram till halv 10-tiden, sen infann sig det sedvanliga fina kubbvädret. Som vanligt blev det nytt deltagarrekord, 170 lag kom till start, varav ett lag från England. Eftersom det blivit så många lag har vi fått låna mer mark av Kent och Anki Grönström där vi hade “Nya Arenan”, där spelade de lag som inte varit med förut och de som inte vunnit sin grupp under föregående år.

Uppdelning och spelform mellan denna spelplan och vår ordinarie plan var ett försök, som vi får utvärdera till kommande år. Inför året hade vi dessutom satsat på mer kringaktiviteter runt tävlingen: “Bungispring” och uppträdanden under eftermiddagen, vidare var ett gäng där och hade en populär pajkastning. Tävlingen och allt däromkring flöt som vanligt mycket bra tack vare allt folk som ställer upp och hjälper till, en del problem med parkeringen kommer vi att försöka rätta till inför kommande år.

Världsmästare blev inte helt okända Team Ekeby efter en ren uppvisning i finalen hur kubb skall spelas där de besegrade Sudrets Losers. Trea blev Kubbikarna som slog Jägarna i matchen om bronsplatsen. I lilla VM segrade Lokrume Kubb och domarnas fairplaypris delades ut till Kubbikarna.

2000

När anmälningstiden gått ut den 15 juli hade 127 lag anmält sig till årets VM. Som vanligt tillkom det många sena anmälningar efter detta, närmare bestämt 21 st. Det bestämdes då att om något lag lämnade återbud skulle de sent anmälda få ersätta dessa lag och om de ej “kom med” skulle de få spela i “Lilla VM”. Resultatet blev att totalt 131 lag spelade i VM i KUBB 2000 varav 126 i VM:et. 82 lag tävlade i “Lilla VM” där även utslagna lag i riktiga VM:et får ställa upp för en “extra chans”. Som vanligt hölls tävlingen lördagen i vecka 31 vilket i år var den 5 augusti, och som vanligt var vädret bra med växlande molnighet och uppehåll hela dagen samt riktigt fint mot kvällen.

Nytt för året var bland annat läktare vid finalplanen samt prispengar till medaljörerna, 6000:- till vinnarna och 2400:- till 2:an samt 1800:- till 3:an. Våra sponsorer BRIO, DORAB/LYRECO och GOFY hade även sett till att prisbordet var mycket rikligt i år. Vidare hade vår webmaster LIZOFT sett till att tävlingen kunde följas genom bilder och resultat hela dagen via vår hemsida www.vmkubb.com där var det även möjligt att sända meddelanden direkt till och heja på lagen. Antalet domare hade i år utökats till 10 styck vilka även gått “utbildning” under sommaren.

När det närmade sig finaldags visade det sig att alla förhandstippade lag utom ett hade “åkt ur” tidigare, segern gick till denna förhandsfavorit United States, som 1999 hette “Onda Papprets lag” och dessförinnan “Team Ekeby”. Sedan var det helt otippade lag på prispallen, 2a blev “Boffens drängar” till ronebornas glädje eftersom de kommer från Rone, 3:a blev “By-Pers-Iris” från Visby och 4:a “HAJO” en mix av deltagare Alva och Rone. Domarnas fairplaypris gick till United States med motiveringen att de som vanligt uppträtt mycket sportsligt och vårdat. Vinnare i Lilla VM blev The Capital midnight stars från Stockholm.

1999

128 lag hade anmält sig till årets VM, vilket är maximalt antal som vi kan klämma in på planen. Av dessa kom 121 till Rone IP den 7 augusti, vädret var precis lagom, mulet på förmiddagen och sedan soligt. För första gången hade vi utländskt deltagande – 2 lag från Nederländerna, bäst gick det för deras “herrlag” Woodstock som kom till åttondelsfinal. Detta lag slog även ett nytt rekord vilket bekymrar tävlingskommittén, de spelade en match som höll på i 2 timmar och en kvart, vilket bl.a. bidrog till att finalen inte var färdigspelad förrän framemot 20:00.

Till final tog sig i kubbsammanhang bara välkända lag: Team Roma, Centralföreningen, Det onda papprets lag (Före detta Team Ekeby) och Fole/Hejnum. Segrade gjorde Fole/Hejnum efter en spännande och av en stor publik sedd final mot Det onda papprets lag. Lilla VM spelades i form av ett nytt gruppspel med följande stegfinal, vilket var mycket uppskattat av de deltagande, segrade där gjorde ett Ronelag – Slappers. Domarnas fairplaypris gick till Kubbanerna.

1998

Lördagen den 1 augusti var det VM-dags igen i Rone, 108 lag var anmälda varav 102 infann sig till start, för första gången var ett större antal fastlandslag också med. Lagen hade lottats in i 27 st 4-lagsgrupper där alla möter alla, en ommöblering p.g.a. uteblivna lag gjordes så att det blev spel i 26 grupper i stället. Alla gruppsegrare gick vidare till finalspel samt 6 st grupptvåor ur grupper som lottats fram. Med tanke på vilket väder som rått denna sommar får man säga att det var fint väder denna dag, sol nästan hela tiden men en mycket kraftig sydvästvind som till och med påverkade kastpinnarna.

Som vanligt såg alla deltagare till att humöret var på topp och gjorde arrangemanget till en ny höjdare i VM-historien. På kvällen blev det “After kubb” i tältet, där orkestern “Rockagil” såg till att få “bra drag” på tillställningen. Domarnas fairplaypris gick i år till Guteresor. I stora VM segrade Fole/Hejnum och i lilla VM Ala, barnlagsavdelningen i Lilla VM toppades av Gnagarna.

1997

76 lag kom till start, vilket gör att nu är det inte längre bara för “skojs skull” för arrangörerna. Parkering, servering, toaletter m.m. skall ordnas till ca 1000 personer. Nytt för detta år var att vi skaffade lika kastpinnar till alla spel, vidare fanns det möjlighet att fortsätta i “Lilla-VM” när man blivit utslagen i stora VM.

På kvällen hade vi “After kubb” med underhållning och öltält. Tävlingen var den 2 augusti, det regnade lite på morgonen sen blev det varmt, stämningen var som vanligt kanonbra och det blev en toppendag på Rone IP. Fairplaypriset delades ut till Langhulte, 1996 års mästare Team Ekeby segrade även detta år.

1996

Vi flyttade tävlingen till i början av augusti i stället för i slutet. Detta år kom 59 lag till start, antalet lag gjorde att vi fick börja med ett lottat gruppspel och sedan stegfinal (om 16 lag) för gruppsegrarna.

Toppenväder och gott humör hos deltagarna, tävlingsekretariatet instiftade ett fairplaypris som delades ut till Visby AIK, årets mästare blev Team Ekeby.

1995

Året då det hela började, vi spelade den 29 augusti och 28 lag kom till start, tävlingen spelades som en ren utslagsturnering. En härlig tävling som gav Western union locations mersmak. Mästare blev Fole/Hejnum.