Hem

VM i Kubb 2021 inställt pga covid19

Om Kubb-VM

VM i Kubb arrangeras årligen av Rone GoIK – Rone gymnastik och idrottsklubb, som är en idrottsförening på sydöstra Gotland. Föreningen har i dag ca 400 medlemmar och äger Rone IP med fotbollsplan och nybyggt klubbhus med omklädningsrum och duschar. Föreningens huvudsakliga aktiviteter är kubb och pärk

Här kan du läsa mer om Kubb-VM.

Vad är kubb?

Kubb är ett sällskapsspel som spelas utomhus av 2-12 deltagare. Alla kan vara med ung som gammal. Spelet spelas på en spelplan som är 5 * 8 meter. Spelplanen bör vara slät och plan. Vanligast är att man spelar på gräs, men grus, sand och snö går också bra.

Själva spelet är tillverkat av furu och består av följande:

  • 1 st KUNG ca 9×9 cm i fyrkant och 30 cm hög.
  • 10 st KUBBAR ca 7×7 cm i fyrkant och 15 cm höga.
  • 6 st KASTPINNAR runda 44 mm i diameter och 30 cm långa.
  • 4 st HÖRNPINNAR och 2 st MITTPINNAR 2x2x30 cm brukar också ingå för att märka ut planen.

Deltagarna delar upp sig på två lag och tar plats bakom varsin baslinje. Därefter går spelet ut på att fälla motståndarnas kubbar med kastpinnarna efter vissa regler. När alla kubbar är fällda skall kungen kastas omkull, det lag som gör det har vunnit.

Sedan 1995 arrangeras “VM i Kubb” på Rone IP (Gotland), 2004 deltog 168 st 6-manna lag från 8 nationer.

1: Kung, 2: Kubb, 3: Kastpinnar, 4: Hörnpinne, 5: Baslinje

Fotnot: Som infödd gotlänning kan jag ju inte hävda annat än följande:
Naturligtvis är kubb ett gammalt gotländskt spel, som kom till på den tiden när det fanns “a vidflo pa var storgard” (en vedhög på varje gårdsplan). Man plockade helt enkelt till sig vedträn i lämplig storlek och antal och vips hade man ett kubbspel!

/Allan Pettersson